Fars lilla tös

Skamliga lidelser och intriger på Hög nivå …

Efter stående ovationer på Parksnäckan i Uppsala för uppsättningen ”I Ärlighetens namn” var det inte något svårt val att fortsätta med sommarproduktionerna!
När det för tredje året i rad spelades friluftsteater blev det med den klassiska komedin ”Fars lilla tös” av Franz Arnold & Ernst Bach. Nytt för året var samarbetet med scenografen Johan Mansfeldt. Friluftsteatern spelades i sex föreställningar, två föreställningar per helg, under tre veckor. Premiären var lördagen den 1 juni 2013.

Handlingen i farsen är förlagd till 1920-talets Knivsta där professor Palm, som spelas av Simon Bergström, får beskedet av sin advokat att han har en dotter. Tösen aviserar att hon ska komma till professorns sommarställe i Knivsta och professorn gör allt för att motsätta sig dotterns planer. Han tar hjälp av författaren till boken ”Skamliga lidelser”, Archibald Mornington, som visar sig vara någon helt annan än han tror…

 

Om Fars lilla tös

Förlagan till ”Fars lilla tös” är lustspelet ”Fars lille påg” tidigare spelad av Nils Poppe på Fredriksdal. Stycket är ursprungligen skrivet av Franz Arnold och Ernst Bach och är bearbetat av Mikael Neumann och Åke Cato. ”Fars lilla tös” är sprängfylld med klassiska musikaliska pärlor. Originaltiteln på farsen är ”Hurra, ein Junge” och den hade premiär 22 december 1926 i Berlin.
Nils Poppe och Arne Wahlberg översatte och bearbetade pjäsen till ”Fars lille påg” som gavs på Fredriksdalsteatern i Helsingborg sommaren 1975. På hösten 1975 gästade Poppe Lisebergsteatern i Göteborg med ”pågen” och våren 1976 fortsatte succén på Maximteatern i Stockholm. Sommaren 1985 spelade Poppe samma pjäs på Fredriksdalsteatern igen. När Eva Rydberg tog över Fredriksdalsteatern bearbetades pjäsen och spelades ytterligare en gång – då med namnet ”Fars lilla tös”

SommarTeaterns ensemble 2013

Sussie Berglund, Johan Norell, Sari Suominen, Elin Andersson, Simon Bergström, Katarina Sahlstedt, Roger Berglund, Johan Norell och Elin Mansfeldt