Kattguld, krämpor och kurtis

Sjukt roligt på Wenngarns slott…

Suscena presenterar stolt komedin ”Kattguld, krämpor och kurtis”, en familjeföreställning bearbetad av Thomas Kompare efter Molieres förlaga. SommarTeaterns fjärde uppsättning i regi och produktion av Sussie Berglund. Sommaren 2015 valde vi att byta både plats och ort och flyttade in på Wenngarn i Sigtuna. Som ett led i att förnya oss ville vi byta miljö och när erbjudandet om Wenngarn kom blev det ett självklart val, tänk att få ha ett slott i kulisserna. Vad kan väl vara bättre än att spela en pjäs av en 1600-talsförfattare vid ett slott som hade en sådan glansperiod på 1600-talet!

Pjäsen i original handlar om hypokondrikern Argan som genom att vara sjuk får den uppmärksamhet han behöver. Han vill därför att dottern ska gifta sig med en läkare. Istället för den i vanliga ordningen manlige huvudrollen Argan ser vi, i SommarTeaterns omarbetade version, Sari Suominen som Agata. En inbillningssjuk rikekvinna med en guldgrävare till syster som bara väntar på att ta över familjeförmögenheten. Hennes dotter är hemligt förälskad i Cléante, en ung man hon önskar gifta sig med, men Agata har andra planer. Hon vill istället gifta bort sin lilla Angelique med en nybliven läkare. Tänk så praktiskt att ha en läkare i familjen! Dottern blir givetvis förkrossad, och det är nu tjänsteflickan bestämmer sig för att ordna upp allt…

Om Den inbillade sjuke

Den inbillade sjuke är ett porträtt av en hypokondriker. Moliére själv drabbades av den blodiga ironi som hade genomsyrat hans pjäser. Inför den fjärde föreställning, i vilken han själv spelade Den Inbillade Sjuke, 17 februari 1673 kände han sig mycket dåligt. Hans hustru försökte få honom att avlysa uppförandet för kvällen, men han envisades med att spela.

Mitt under föreställningen fick han en svår krampattack men låtsades heroiskt, att den hörde till pjäsen. På kvällen dog han i sitt hem. In i det sista försökte han gissla läkarkårens inkompetens. Han nekades kristlig begravning bl.a. för han hade hånat prästerskapet i Tartuffe.

SommarTeaterns ensemble 2015

Sari Suominen, Sussie Berglund, Katarina Sahlstedt, Thomas Kompare, Elin Andersson, Johan Norell och Roger Berglund.

Sommarteater vid Wenngarns Slott – ”Kattguld, krämpor och kurtis”